Ledare för ungdomar och vadå?

Den frågan får jag ofta svara på. Vad är en ledare för ungdomar och gemenskaper? Vad gör en sån? Jag ska försöka svara på det tänkte jag.

För det första, vi börjar orsaken till att det heter ledare för ungdomar och gemenskaper och inte bara ungdomsledare. Inom utbildningen till ledare för ungdomar och gemenskaper lär man sig faktiskt inte bara att arbeta med ungdomar utan också gemenskaper. Gemenskaper är grupper av olika slag, föreningar, medborgarorganisationer och så vidare. Inom utbildningen får man lära sig att handleda människor och grupper i olika åldrar, inte bara ungdomar. Genom de valbara examensdelarna kan man välja att till exempel lära sig mer om handledning av äldre.

Sen är det också så att ungdomsledare är en yrkestitel som tidigare använts i bland annat Ev.-luth. kyrkans församlingar (nu mer använder man ungdomsarbetsledare) och för att jobba som det krävs en annan utbildning, en yrkeshögskoleutbildning till socionom eller samhällspedagog som också innefattar studier i teologi, församlingarnas och kyrkans arbete och kyrkans fostran och ungdomsarbete. Att bli ledare för ungdomar och gemenskaper ger en bra grund för fortsatta studier ifall man vill arbeta som ungdomsarbetsledare i församling men man blir inte behörig att arbeta som det med en andra stadiets yrkesutbildning.

Ledare för ungdomar och gemenskaper kan arbeta inom den kommunala sektorn som ungdomsledare till exempel på ungdomsgård. De kan också arbeta inom den uppsökande ungdomsverksamheten eller på olika ungdomsverkstäder. En annan plats som en ledare för ungdomar och gemenskaper kan arbeta på är dagcenter med verksamhet för äldre. Sen kan en ledare för ungdomar och gemenskaper också arbeta som eftisledare eller skolgångsbiträde, ledare för ungdomar och gemenskaper kan även arbeta med olika typer av klubbverksamhet i anslutning till skolan. En ledare för ungdomar och gemenskaper kan jobba som verksamhetsledare för en förening eller med olika projekt. Eftersom en ledare för ungdomar och gemenskaper lär sig handleda så väl enskilda som grupper finns det egentligen oändligt med arbetsmöjligheter med den här examen!

Ledare för ungdomar och gemenskaper blir man genom grundexamen i pedagogisk verksamhet och handledning, kompetensområdet för handledning av ungdomar och gemenskaper. Utbildningen är 180 kompetenspoäng. Läs mer om den här.

Kika in hur det är att studera till ledare för ungdomar och gemenskaper hos STEP-utbildning i videon!