Vi är STEP-utbildning

Det råder aktivitet på den lummiga, gröna tomten med de vackra byggnaderna invid älven i Nykarleby. Människor promenerar, cyklar, ja en del småspringer från parkeringen mot det låga, gula huset. Klockan är snart halv nio och skoldagen på Kristliga Folkhögskolan i Nykarleby, i folkmun ”Folkkis” eller ”Kredu” ska strax börja. Under samma tak finns så väl folkhögskolans fria bildningsarbete som yrkesutbildningen som upprätthålls av STEP-utbildning. Tillsammans utbildar vi människor från världens alla hörn, i olika åldrar och med olika bakgrunder. Väl inne i skolan känns det varmt och hemtrevligt, solens strålar söker sig in genom takfönstren och i aulan möts jag av glada god morgon-hälsningar.

Den 5 december 1920 grundades Kristliga Folkhögskolan i Nykarleby. Skolans motto har från början varit: ”För sanning, frihet och Kristi evangelium.” Skolan hade från början en linje med undervisning i kristendom och allmänbildande ämnen. På 1950-talet fick skolan två linjer: en praktisk- och en studielinje. Redan från starten fanns också en omfattande kortkursverksamhet. 1989 startade språkundervisningen för de första flyktingarna som anlände till Nykarleby. Den utvecklades så småningom till en integrationsutbildning som erbjuds för nyanlända i regionen i folkhögskolans regi ännu idag. 1989 började den första barnledarutbildningen och något senare en utbildning för kyrkvaktmästare. Från 1 januari 2017 tog Seurakuntaopisto, nu mer STEP-utbildning över som utbildningsanordnare för yrkesutbildningen.

STEP-utbildning är min arbetsgivare men jag har förmånen att också kunna säga att jag får arbeta i gemenskapen på folkkis. Vi på STEP-utbildning har vår fasta punkt här i gemenskapen på Himmelsbacken i Nykarleby men vi jobbar med svenskspråkig yrkesutbildning inom pedagogik och handledning och församlings- och begravningsservice på svenska i hela Finland. Vi hoppas att vi kan förmedla känslan, omsorgen och grunden våra rötter ger till alla våra studerande, oavsett var de befinner sig. Sabina Forsbacka, Regionchef, STEP-utbildning.

”Välkommen till hemmet, som fäderna byggt med kärlek och tro här på stranden! Välkommen till hemmet, som Herren gjort tryggt med Ordet och Blodet och Anden!”