Studera till barnledare

– så här kan din skoldag se ut!

Det ligger spänning och förväntan i luften denna soliga fredagsmorgon i oktober. Snart anländer en mamma med sitt barn till den gula byggnaden på Himmelsbacken för att äntligen få träffa andra mammor och barn. Vid dörröppningen välkomnas de av barnledarstuderande, som ger dem namnlappar och visar var de kan lämna sina ytterkläder.

En färggrann sagobok fångar barnets intresse. “Dadda!” utbrister barnet och sätter sig mitt på golvet, pekar och ler stort mot den färggranna figuren. Mamman sätter sig i soffan och spricker upp i ett leende när hon ser att hennes väninna med sin 3-åring hälsar glatt i dörröppningen! Plötsligt springer 3-åringen iväg, det blev för spännande! “Kom in, så får du se vem som är här! Din kompis!” Spännande med nya bekantskaper, nya miljöer – det var så länge sen man kunde träffas. 3-åringen kommer in och en studerande böjer sig ned för att hälsa “så roligt att du kom!”

Barnledarna ordnar STEP-café

Under flera veckor har våra barnledarstuderande förberett aktiviteter för barn och mammor. Initiativet kom från en mamma som saknade möjligheten att få träffa andra småbarnsföräldrar. Vi hörsammade detta genom att ordna STEP-café med olika teman. Jag förundras över hur givande och lärorikt det blev för oss alla. Jag gläds över att vi kunde bidra till möten mellan stora och små. Vi har dansat, upplevt olika kulturella inslag, letat efter Babblare, lekt, kastat bollar, ätit, skrattat, myst, träffat handdockor, sjungit, fikat, pratat.

Våra studerande har lärt sig så mycket tack vare dessa träffar: att planera, samarbeta, interagera, lyssna, ta ansvar, listan kan göras hur lång som helst. Nu gäller det att upprätthålla kontakten med föräldra-barngruppen! Vi lyssnar på er och förverkligar, då får våra blivande barnledare på ett naturligt sätt lära sig hur man samarbetar med vårdnadshavare utgående från deras behov och genom att respektera allas delaktighet.

Delad glädje – dubbel glädje!


Hos STEP-utbildning kan du i den gemensamma ansökan söka till barnledare eller ledare för ungdomar och gemenskaper i Helsingfors och Nykarleby. Sök till grundexamen i pedagogisk verksamhet och handledning på studieinfo vid något av våra verksamhetsställen. Då du antagits väljer du kompetensområde, om du vill bli barnledare eller ledare för ungdomar och gemenskaper.

Gunilla Nyman
Lärare, pedagogisk verksamhet och handledning
gunilla.nyman@step.fi