Så här kan lärstigen till skolgångshandledare se ut

Vi har tidigare i bloggserien fått träffa Nadja, Kim och Liselott som studerar till barnledare på olika sätt. Idag skall jag berätta om Ahmed som studerar till skolgångshandledare.

Ahmed, 27 år

Ahmed har utbildat sig till kock men trivs inte, han vill jobba med unga i skolan. Han hör talas om yrket skolgångshandledare och blir intresserad, tänk ett yrke där han får jobba i skolan med ungdomar och lärande utan att det krävs en universitetsexamen! Oavsett om du studerar till skolgångshandledare med eller utan arbetsplats inom branschen eller som arbetskraftsutbildning ser upplägget likadant ut.

Ahmad lär sig i arbetslivet de flesta av dagarna. Han är på ett högstadium och fungerar som skolgångshandledare i lite olika grupper. Han har en arbetsplatshandledare som han ofta diskuterar och reflekterar tillsammans med. Ahmed har också en egen lärarhandledare som han kan kontakta och få handledning av när han behöver. Ungefär var tredje torsdag har Ahmed närstudier. Då delar han i undervisnings över Teams. Mellan närstudietillfällena har han vissa uppgifter att göra, ofta sådana han kan göra i arbetslivet, prova olika sätt att handleda och iaktta andra som jobbar som skolgångshandledare. Då närstudierna och uppgifterna är gjorda för en examensdel gör Ahmed yrkesprov och visar i arbetslivet att han kan det som bestäms i examensgrunderna. Hans lärarhandledare och arbetsplatshandledare hjälper honom att planera yrkesprovet och bedömer sedan yrkesprovet tillsammans.

En av examensdelarna måste Ahmed välja om han vill göra i morgon- och eftermiddagsverksamheten för skolelever eller inom andra stadiets utbildning. Beroende på hur han väljer ser hans kompetensinriktning lite olika ut och valet baserar han på ifall han vill jobba med yngre elever i skolan eller ungdomar och studerande. Ahmeds studietid är ungefär ett år.

Eftersom skolgångshandledarutbildningen är en yrkesexamen (i pedagogisk verksamhet och handledning) ingår inga gemensamma ämnen. Under studierna är det helt och hållet fokus på yrkesämnen.

Visst låter det som en ypperlig chans att smidigt utbilda sig till skolgångshandledare hos STEP-utbildning? Sluta tveka och ta kontakt med vår studiebyrå för mer info eller sök nu!

I följande inlägg berättar jag mer om Rita som studerar till ledare för ungdomar och gemenskaper, missa inte det!